PUSHACHAT2iХаруки Мураками е категоричен: „Светът, в който живеем, е антиутопия”.

В българската литература антиутопията заема все по-предни позиции заради възможностите на жанра да пресътворява дефективния модел на действителността – социална, политическа и пр. – в гореща сатира.

Един от главните герои в романа „Пушачът” се казва Бойо Емилов. Това „преобърнато” име още в първото изречение отключва една от сюжетните линии на романа – чрез пародията в комична светлина е представена ситуацията със забраната на тютюнопушенето на публични места. Здравни инспектори дебнат, преследват, залавят и наказват пушачите, нарушители на закона.

Читателят има усещането, че сюжетът ще се разгръща най-вече като политическа и социална сатира, но постепенно и увличащо повествованието изтегля нова нишка – на красива романтична история. В спомените на двамата главни герои се завръща младостта: първата цигара, момичето от цирка, което от цигарения дим издухва въздушни сърчица, любовта, мъжките приятелства, предателствата…

Пародийното, романтичното, комичното, драматичното неусетно се оплитат в една история, която не позволява на читателя да я изостави нито за миг.

Като редактор и пръв читател на „Пушачът” пожелавам и на следващите му читатели истинско удоволствие от срещата с този нов български роман.

От Керана Ангелова

Related Projects