Мария МутафчиеваМери – момичето с бенда

„Началото на създаването на една песен е красивата мелодия, която да може да бъде изпята дори само с една акустична китара”, сподели ми Мери. Разбира се, че не по-малко важен е и текстът, който ще напълни със съдържание прекрасната мелодия. За група Мери Бойс Бенд и музиката, и текстовете на песните създава Мери. Може би, затова тяхното внушение е така монолитно силно…

Мери Бойс Бенд е създадена в началото на 1994 г. от бургазлиите Мария Терзиева /тогава/, Илиян Георгиев и Мирослав Мутафчиев. Докато са студенти, тримата започват да свирят в нощни клубове в столицата. Още същата година печелят конкурса за млади изпълнители „Хит Минус Едно” на БНТ. Като награда записват първата си авторска песен „Къде избяга вятърът”, а после правят първото си национално турне.

През 1995 г. към музикантите се присъединяват басист и барабанист. Петимата свирят за първи път заедно в прочутия тогава „Кънтри Клуб” в София на 28 януари и приемат тази дата за рождена на групата.

До края на 1995 г. Мери Бойс Бенд записва две свои авторски песни по поръчка на БНР и бързо става една от най-популярните групи. Следващата година печели статуетка и награда „Най-добра група”. Поканена е от немски продуценти за запис на класически рок песни на Deep Purple, Pink Floyd и Led Zeppelin със симфоничен оркестър.

Групата продължава и живите си участия в клубове и на концерти из България и през 2001 г. издава първия си авторски албум „Непознати улици”. Едноименната песен от него се задържа в класациите за рекордно дълго време (в Българския Топ 100 – радио-класация за световна музика – песента остава повече от 100 седмици, като 50 от тях е в челната десетка). През 2002 г. Мери Бойс Бенд е номинирана на наградите на БГ Радио в пет различни категории: БГ дебют, БГ албум, БГ песен, БГ текст, както и за кавърверсия на песента „Есен”. Същата година групата печели първо място с вота на публиката на Международния телевизионен фестивал в Албена.

През 2004 г. Мери Бойс Бенд свири на мегаконцертите в Албена, Слънчев Бряг и Банско заедно със световноизвестните No Mercy, Boney M, Eruption, Gibson Brothers, Racey, а за промоцията на техния втори албум „Само за теб” като специални гости за първи път в България пристигат The Kelly Family. Двете групи продължават да работят заедно и по други проекти.

Всички сингли от следващия албум „Само за теб” влизат в челната десетка на класациите и той е номиниран за БГ албум на 2004 г. Песни на Мери Бойс Бенд се въртят в ефира и нa големи радиостанции в Белгия, Франция и Холандия. През декември 2004 г. групата издава в Белгия албума „Distant Streets – compilation”, който включва английски версии на песни от първия и втория й албум.

През 2005 г. Мери Бойс Бенд записва в Белгия, заедно с госпъл хор от Брюксел, песента „Running Over”, която излиза в компилация с песни на белгийски изпълнители. Няколко месеца след това участва заедно с Boney M и Eruption в концерт, на който свири повече от час пред белгийска публика английските версии на свои авторски песни. Концертът е рекламиран в белгийските медии и е съпътстван от много интервюта на музикантите за вестници и радиостанции.

През 2006 г. групата пуска на музикалния пазар DVD с концерт-промоцията на албума „Само за теб” и за пореден път е номинирана от слушателите на БГ радио в категорията „Група на годината“. Днес Мери Бойс Бенд е една от популярните групи в България, чиито песни се въртят и по MTV.

Хората ги откриват в интернет, особено тези, които от години живеят в чужбина. Тогава започват интересни кореспонденции. Мери ми е разказвала как по различни поводи й се налага да изпраща сингбек на „Непознати улици”. Затова го е включила и в новия диск. Младо семейство българи в Америка пък е пожелало за сватбата си инструментал на песента „Парчета от мозайка“, за да я изпеят лично на гостите си.

Някога двете с нея смятахме, че колкото по-непознати улици има, толкова е по-добре. Човек е щастлив, когато открива света – така открива и себе си. След това обаче тя написа „Дългият път към дома”…

Мери продължава да е двигател и вдъхновител на групата. „Ние не правим музика на всяка цена, искаме да създаваме красиви песни с послания. Знаем, че има много хора като нас. Продължаваме да търсим съмишленици!“ – твърди талантливото момиче.

Това е първото издание, събрало в книга стихове и текстовете за песни на Мария Мутафчиева – Мери, от първия албум на нейния бенд – „Непознати улици”. Изданието е придружено от диск с едноименния албум, преиздаден и осъвременен през 2012 г.

Румяна Емануилиду – редактор


Вашият коментар