Марина Гочева е родена в Бургас (21 декември 1938 г. – 27 ноември 2008 г.). Завършила е българска филология в СУ„Св. Климент Охридски” и режисура за куклен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Режисирала е спектакли в държавните куклени театри в Бургас, Силистра, Шумен, Ямбол, Хасково, Търговище, Видин, Шчечин (Полша).

Авторка на е на пиеси за деца, на сценарии и драматизации. Превежда куклени пиеси от руски език.

От 1966 до 1992 г. професионалният й път на директор, театровед и режисьор е свързан с Бургаския куклен театър, а от 1994 до 1997 – с кукления театър на Ямбол.

Издала е книгите: „В света на Стоян Попов”(2003), „Кукленият театър на Бургас 1953 – 1992 – възторг и болка” (2004), „Морска сол” – разкази (ИК „Знаци“, 2008) и „Защо магарето в кукления театър е синьо” (ИК „Знаци“, 2008).

“Авторката проследява тенденциите в развитието на сценографията за куклен театър в исторически и съвременен план, както и създаването на държавните куклени театри в България през миналия век.
… Книгата „Защо в кукления театър магарето е синьо“ е принос за българското куклено изкуство.“
проф. Радостин Чомаков, сценограф, преподавател в Национална музикална академия – София

„… Изводите в книгата са направени въз основа на голям емпиричен материал… Тя е опит да се осъществи естетически и семантичен анализ на изразните средства на куклената сцена… Приносът на Гочева е, че прави първи опит в тази посока.“
проф. Дора Рускова,
зав. катедра „Актьорство, режисура и сценография за куклен театър“ в НАТФИЗ – София