Катерина Стойкова е родена на 4-и юни 1971 г. в Бургас. Завършва Бургаски Свободен Университет, специалност “Електроника и Електротехника”, и се преселва в САЩ през 1995 г. Там завършва магистърска степен по компютърни науки в Рочестерския технологичен институт и магистърска степен по бизнес администрация от “Вирджиния Тек”. Работила е като хардуер инжeнер, софтуер инжeнер и мениджер в IBM и Lexmark International. Завършила е магистърска степен по изящните изкуства, специалност поезия в “Сполдинг Юниверсити” в Луивил, Кентъки.

Катерина пише стихове и проза на български и английски, също обича да превежда поезия между двата езика. Тя е основател и ръководител на кръжоци по поезия и проза в Лексингтон, Кентъки, където живее в момента.

Катерина е автор на двуезичните поетични книги “The Air around the Butterfly / Въздухът около пеперудата” (Факел Експрес, 2009), „Bird on a window sill“/ „Птичка на перваза ( „Знаци“, 2017), англоезичната “The Most” (Finishing Line Press, 2010) и други.

Нейни творби са номинирани за награди като Pushcart, Best of the Web и AWP Intro Award.

От 2009 г. Катерина е водещ на Акценти – седмично радио шоу за литература, изкуство и култура, което се излъчва на английски по WRFL 88.1 FM в Лексингтън, Кентъки.

През януари 2010 Катерина основа Accents Publishing – издателство, чиято цел е да допринесе към обмена на литература между различни езици и култури.

Катерина Стойкова е зам. главен редактор на английското издание на Public Republic.