Радко С. Попов е журналист, богослов и автор на изследвания по сравнително религиознание.

Животът му, като от Холивудски филм, е невероятно богат на емоционални и всякакви други рискови събития, първо на фона на псевдо-декадентското обществото в сферата на туризма в България, а след това и в Западните университети и в Би Би Си-Лондон, където се развива действието на биографичния роман през 13-те години преди рухването на комунизма.

През август 1977 г. Попов избягва на Запад. От този момент започват контактите му с лидерите на българската антикомунистическа емиграция и опасната му игра с Държавна сигурност, със сътрудничеството на ЦРУ, Германската служба за защита на конституцията и и британската МИ5.

След няколко години в университетите във Фрайбург и Хайделберг, Попов започва работа като редактор в Българската секция на BBC-Лондон, където създава седмична религиозна рубрика „Религия и вяра” и става автор на над 600 радиопредавания по теми, свързани с християнството и исляма.

Командирован е през юни 1990 г. от Би Би Си като кореспондент да отразява с репортажи от Варна първите свободни избори за Велико народно събрание. Това дава повод на, уж реформираната, ДС отново да го следи, нейни агенти да претърсват хотелската му стая и да предлагат на висшите си началниците в София съвместни оперативни действия срещу него.

Книгата му „Би Би Си отвътре“ е живот като на кинолента – една истинска САГА ЗА СЕКС, СВОБОДА И ШПИОНАЖ!