„Солени молекули“ на Калоян Христов е книга за човешкото, което иска да бъде себе си, но и всяко друго нещо във вселената – предмет, животно, природа… Затова и тази поезия е поезия на условностите, на възможните измерения, на пожеланите метаморфози и очакванията, които са важни, дори когато не се осъществяват.

Амелия Личева

В „Солени молекули“ Калоян Христов измества своите лирически погледи от природната Вселена към човешкия Космос и тези погледи създават нови светове.

Иван Христов

Калоян Христов е роден през 1997 г. Средното си образование завършва в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Преподавател е по български език и литература. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com.

През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – “Съвпадения”. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник”, сп. „Нова асоциална поезия”, сп. „Литературен свят”, сп. „Пламък“, алм. „Зорница”, LiterNet и др. По покана на музикантите от група „SoulBmoll” пише текста на песента “Нова посока”, която става част от първия албум на групата.

Носител е на Първа награда за поезия в Националния конкурс “Никола Вапцаров” (2019) и на Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море” (2020). Финалист в международния поетичен конкурс “Мили Дуели” (2019).

През 2020 г. излиза втората му стихосбирка – „Солени молекули“ – като награда на ИК „Знаци“ от конкурса „Море“ и с подкрепата на Министерство на културата.