Блог

„Знаци“ издава биографичната книга на Юлия Огнянова

Издателска къща „Знаци“ подготвя за печат биографичната книга за Юлия Огнянова – „Автопортрет за разпознаване“. Неин автор е Румяна Емануилиду, която от 15 години води разговори с театралната режисьорка.

Юлия Андреева Огнянова е театровед и режисьор. Родена е в град Варна на 22 февруари 1923 г. Учи медицина, но завършва през 1953 г. ГИТИЗ-Москва, специалност „Театрознание“ при професор Павел А. Марков.
Първата й постановка като режисьор е „Всяка есенна вечер”, представена в Драматичния театър в Бургас през 1959 г., когато тя, Вили Цанков, Леон Даниел, Методи Андонов и привлечените от тях актьори, художници, композитори и поети създават славния театър „АБ“, променил българския театър за години напред.

В периода 1957-1960 г. е драматург в драматичния театър в Бургас, след това става режисьор в театър „Трудов фронт” (1960-1964), а от 1972 до 1975 година работи в Театър 199. Между 1975-1978 година е в драматичния театър в Пловдив. Поставя в Италия, Франция, Латвия, Кипър.

Прави драматичен театър на базата на колажно подбрани от нея литературни материали. Слага акцент на кукления театър за възрастни, стъпва на народните традиции и създава нов жанр – театралната клоунада.

Преподава режисура за куклен театър във ВИТИЗ, а след години нейните нетрадиционно обучени студенти Теди Москов, Мая Новоселска, Александър Морфов, Васил Василев-Зуека, Нина Димитрова, Кръстю Лафазанов, Христина Арсенова, Велимир Велев и други осъществяват съвременната театрална реформа.

Юлия Огнянова има трудна и сложна житейска и театрална съдба. Над нея е била наложена негласната присъда: „Забравете това име“. Вместо това тя е наричана Майка на съвременния български театър и все повече хора искат да бъдат нейни последователи.

Лена, Бора, Анна, Олга… Това са имена от неприкосновената нейна територия в живота и в литературата. А всъщност образи, в които значими български автори – Блага Димитрова, Георги Марков, Иван Пейчев, са я имали за прототип, но не са афиширали кой стои зад реалния образ.

„Целият почти 100-годишен живот на Юлия Огнянова може да бъде своеобразен документ на времето, в което е живяла. Дълбоко ненавиждаща спекулата, тя не направи капитал от биографията си в никое от времената, в които живя. Реши да отвори вратата и да направи публично своята равносметка в момента, в който сметна, че това минало вече не носи дивиденти.

Затова тази книга ни показва Юлия непознатата и Юлия вечната. Кара ни да се вгледаме в нея и в себе си и да разпознаем истинските стойности, заради които си струва да продължаваме живота на тази земя“,Yuliq_Ognqnova-1, споделя авторката на тази дълго подготвяна и дълго чакана книга.

Вашият коментар