Блог

Представиха литературното наследство на Любен Петков в „Хеликон“

Проф. Михаил Неделчев неведнъж е подчертавал, че Любен Петков е от малцината български писатели, които нямаше какво да зачеркват засрамено от творчеството си до 1989 г. „Но има ли изобщо какво да зачерква мислител, според който „Градът изтръгва Човека от прегръдката му със Земята и го приюти под покрива си; изправи го и уголеми главата му да се види, че е Сираче”. – Това написа Марин Бодаков по повод първата част от шесттомника със събраните съчинения на Любен Петков „Огън и мъгла” /ИК „Прозорец”, С., 2015/ – „Тук не става само дума за доверието на един писател в живителното могъщество на природата. И не за парадокса защо Глобалното село е тъкмо село, а не град… Може би става дума преди всичко за книга, според която словосъчетанието „национална литература” съдържа две още равностойни по ценност понятия. А за това днес от писателите-хуманисти се изисква смелост. Пък и презрение към пазара, който настоява за по-малко огън в сърцето, за повече мъгла в главата. А пазарът на национализмите, както се убеждаваме тези дни, е страшен”, констатира авторът в статията си във в. „Култура” /5 февруари 2016 г./.

В последните две години от своя живот писателят Любен Петков /той ни напусна след боледуване на 8 март 2016 г./, с помощта на семейството си, събра и подреди в шесттомник своите съчинения.
Издателска къща „Знаци” имаше честта през 2016 година да издаде втората част „Повести” и третата: „Спомен от Виена – пътеписи и две пиеси”. Предстои издаването на следващата част, която съдържа детските произведения на автора.

Премиерата на новите издания в бургаската книжарница „Хеликон” на 22 април 2016 година се превърна в своеобразно представяне на литературното наследство на писателя. Обзор направи Венда Райкова. Спомени за писателя споделиха издателката Румяна Емануилиду, археологът проф. Иван Карайотов, писателката Керана Ангелова, Дена Джелебова, литературоведката Добрина Топалова, дъщерите на поета Цвета и Дора и още негови родственици, приятели и почитатели.
IMG_0058

LPetkov-premiera

IMG_0040

Вашият коментар