Блог

Представят литературното завещание на Любен Петков в книжарница “Хеликон”

Бургаска писателска общност, Издателска къща „Знаци“, Хеликон-Бургас и семейството на Любен Петков канят приятели, колеги и почитателите му

петък – 22 април 2016 г., от 18 часа в книжарница „Хеликон“ /пл. „Тройката“/.

Писателят Любен Петков пое на последния си път на 8 март тази година. Желанието му бе да го изпратим с неговите „Избрани повести“ и пътеписи – „Спомен от Виена – пътеписи и две пиеси“.

Книгата с избрани повести съдържа невероятни текстове на един от най-добрите български разказвачи, включително и за Града на истината.
Книгата с пътеписи е отличена с годишната награда на Съюза на българските писатели.

Новото издание съдържа няколко пътеписа, в които са отразени важни за автора събития. Това са пътувания и престои в Израел, Атон, Виена и други места, както и пътувания из България. В книгата той е добавил две пиеси, които, според него, имат връзка с цялостното й съдържание – „Дом за живеене“ и „Летище“.

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 г. в странджанското село Крушевец. Средното си образоване завършва във Варна, висшето – във Варненския икономически институт.

Работи като журналист и редактор във вестник „Народна младеж“, издателство „Български писател“, списание „Съвременник“. От 1993 е директор на издателство „Отечество“. Някои от заглавията на издадените негови книги са: „Зелени кръстове“, „Порта с лъвче“, „Календар“, „Преображение Господне“, „Убийство“, „Градът на истината“, „Сватбата на Акакий“, „Сладкишът на доктор Сириус“ и др. Носител е на престижни литературни награди.
Luben-Petkov-Izbrani-povesti-frontLuben Petkov - Spomen ot Viena front
През 2005 г. получава Голямата литературна награда на Община Бургас – „Златен Пегас“ за цялостно литературно творчество. Почетен гражданин е на Бургас.
Книгите му са преведени на руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и други езици.

Вашият коментар