Блог

Скитникът на моята душа с първа премиера

Излезе от печат сборник със събраната поезия на Николай Искъров. Книгата съдържа всички публикувани или предложени за печат с негова редакция стихотворения, както и критика, интервю и снимки. Сборникът ще бъде представен първо в Бургас на 16 април /вторник/ от 18 часа в Културен център „Морско казино“ – зала „Георги Баев“.
Николай Искъров – едно от емблематичните имена в съвременната българска поезия, както го определя Румен Леонидов – ни напусна твърде рано, но остави лирика, а тя от своя страна – забележителна литературна следа. „Ники Искъров извървя интересен път от „акмеист“, който с усмивка възприемаше „футуризма“ на своите връстници, но с всяка книга бе хем един и същ, хем вътрешно различен – в романтичната, лиричната, тъгуваща нагласа започнаха все по-често да се открояват социални и нравствени визии, изборът на тези усещания – все по-разнообразни и дори неочаквани за неговото амплоа на словописец и визьор. Така се стигна до стихотворението му „Искам да съм негър в Алабама“, което се превърна в хитова песен, в дръзко-иронично откровение.
Той бе дете на Свищов, но биде осиновен от Бургас – градът, в който Николай стана и остана Поет. При това в знаменитата атмосфера и вълшебния въздух на по-големия му събрат Христо Фотев, с когото бяха неразделни съратници, макар много различни. Друг на мястото на Искъров би останал в магнетичното поле на Фотев, би се превърнал в негов подражател, но поетичният му характер се оказа по-силен от притегателната мощ на магьосника Фотев“, пише събратът му по перо Леонидов.
И за друг знаков съвременен поет Марин Бодаков Николай Искъров е един от значимите поети на близкото минало. „Неговият рязко приключил житейски път ни лиши от голям творец с мощна и същевременно много деликатна метафорика, с висока литературна мяра. В стихотворенията на Искъров чуваме едно доблестно мъжко „ние“, което стои на прага на новостта и промяната, но започва да усеща тяхната невъзможност.
Затова Искъров се връща в образността на детството и момчешките времена на предвкусване на света. Изобилните и уютни природни красоти омекотяват сблъсъка на лирическия аз със света, облагородяват сблъсъците с него и с неговото приемане. Разговорните интонации вливат още живот в стихотворенията на Искъров, надделяли над условностите на Прехода. Те са важен знак за моралното и естетическото състояние на българската поезия в последните години на XX век – и образованата публика трябва да си ги припомни в едно ново издание. Младите хора в България трябва да имат достъп до силните имена на съвременната българска литература“, пише Бодаков.
След Бургас сборникът ще бъде представен в София, Свищов и в други градове на страната.Foto

Вашият коментар