Блог

Представят „Сините часове” на Георги Гаврилов

Издателска къща „Знаци” и книжарница „Хеликон” представят на 10 април /сряда/ от 18 часа поета Георги Гаврилов и новата му книга „Сините часове”. След това книгата ще бъде представена в още градове: 11 април – Шумен, 14 май – Варна, 15 май – Добрич, 16 май – Търговище, 21 май – Русе и др.
Георги Гаврилов е роден на 15 юни 1991 в София. Учил е английски, френски и унгарски. През 2014 защитава за бакалавър по Физика в СУ “Св. Климент Охридски”. От 2012 работи в Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика. Автор е на публикации в периодичния печат – „Литературен вестник”, в. „24 часа”, списание „Щастие” и др. Един от основателите на Пространство за литература и култура „Хралупата“ (София, ул. Стефан Караджа 22).
Той е носител на Националната награда „Море” от 2015 година в Бургас. Дебютната му книга „Корабен дневник на книжната лодка”, издадена от ИК „Знаци” като награда от този конкурс, получава през 2016 година извънредна награда на Сдружението на българските писатели за успешно участие на млад автор в Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев. Месец след това „Корабен дневник на книжната лодка“ печели голямата награда за дебютна поетична книга в България – бронзов Пегас, на конкурса „Южна пролет“ в Хасково.
Георги Гаврилов е печелил още много национални награди – конкурса „Ирелевант” на Фондация „Буквите” (София), конкурса „Веселин Ханчев” (Стара Загора) и др.
През 2016 г. в ИК „Знаци“ излиза и втората му книга – „Пиета“, под редакторството на Керана Ангелова, която веднага е забелязана от литературната критика. „Сините часове” (ИК „Знаци”, 2019) с редактори Валентин Дишев и Катерина Стойкова, е много сериозна заявка на един вече зрял и утвърден поет.
Според Валентин Дишев – това е „най-зрялата, най-честна и най-свободна книга” на Георги. „Една висока книга, даваща възможност и за нас да се издигнем по-високо – там, където слънцето още не се е скрило зад хоризонта…”
„Сините часове“ на Георги Гаврилов е книга-медитация върху начала и краища, светлина и мрак, виждане и невиждане, сила и безсилие. Всеки, който прочете стиховете в нея, ще намери отговор на свой въпрос, зададен или незададен. Отворете тази книга, тя ще ви посрещне с наблюдателно око и отворено сърце”, казва Катерина Стойкова. Очакваме ви!G_Gavrilov-korica

Вашият коментар