Блог

Премиера на книга се превърна в празник на бургаските лица

Соня КЕХЛИБАРЕВА

На 25 октомври залата на Кукления театър Бургас се оказа малка да побере публиката, дошла на премиерата на поредната книга на Румяна Емануилиду от поредицата „Лица”. Идеята се ражда преди 20 години от едно  интервю с бургаския поет Николай Искъров и се публикува в големия национален вестник „Континент”.

Постепенно разговорите с хората на духа се увеличават и се оформят в книга. В първия сборник са включени култови имена за Бургас и за България. Една пъстра палитра от художници, поети, музиканти: Христо Фотев, Георги Баев, Никола Ковачев, Стоян Цанев, Стефан Диомов, Керана Ангелова, Георги Калоянчев, Леон Даниел, Люба Колчакова  и др.

Този проект се оказва интересен и много добре приет от четящата публика. Разкриват се творческия дух на твореца, удивителни житейски истории, разказани от първо лице.

Читателите търсят да усетят личността на твореца, неговата уникалност. И така се написват още томове, за да се стигне до петия. В него са включени изповедите на 21 твореца, сред които Юрий Ангеров, Дамян Заберски, Кръстьо Тодоров- Кеца, Кина Дашева, проф. д-р Димитър Аврамов, Христо Димитров-Хиндо и  др. Изданието е дело на издателство “Знаци”, богато илюстрирано със снимки.

В своето слово по време на премиерата Румяна Емануилиду сподели, че голяма част от разговорите и последвалите премиери и други творчески срещи и инициативи са били записани на видео, звукови, текстови и фотоархиви, които с времето се амортизират. Това е наложило стари VHS касети, дискети и дискове да бъдат прехвърлени на по-нови носители, за да бъдат спасени.

На премиерата бе показан част от богатия видео материал, събран в диск под надслов „Лицата на Бургас”, над монтажа на който в продължение на два месеца е работил Диян Русев – автор на филми и куклен актьор.
На премиерата се бяха събрали голяма част от лицата, специален гост бе композиторът Кирил Дончев, който е автор на театрална и филмова музика.

Още  едно събитие се честваше по време на уникалната премиера: 15 години от основаването на Сдружението Общество за духовни изяви, обединило голяма част от лицата за взаимопомощ между творците при осъществяването на творческите им проекти и техните изяви. По идея на Анго Боянов и абсолютно на доброволен принцип се издава, например, списание „Изгрев”.

Оперните певци Ана Боянова и Емил Калев, членове на сдружението, поднесоха на публиката прекрасни средиземноморски и латиноамерикански мелодии.

14826470_1370559272996854_1254510538_n14793815_1219224128100425_600006223_n publika2Кошници с цветя бяха поднесени от името на Областна управа Бургас и от кмета Димитър Николов.

Вашият коментар