Блог

Представят „Лицата на Бургас“ по време на Есенните литературни празници

На 25 октомври /вторник/ от 18 часа в залата на Държавен куклен театър – Бургас ще бъде представен проектът „Лицата на Бургас“.
„Дълго време живяхме в общество, което ценеше доктрината, а не личността. То не желаеше личности, които стърчат над идеологическия му таван.
Ние днес искаме да покажем, че творческият дух може да намери у всекиго ново свое лице, нов израз в живота на човека. Може да се прояви в много лица и винаги да бъде уникален.
Творческият дух на човека е героят в този проект. А той се проявява в удивителни житейски истории, културни изяви, в темата за пътя – не само като биографично пътуване, а и в най-универсалния му смисъл – като предизвикателството да бъдем!

Бургас е градът, който се слави като град на артисти, поети, художници и музиканти. С проекта „Лицата на Бургас” искаме да покажем тяхното многостранно, интересно и талантливо лице – част от културата на България и света.“


Това казва Румяна Емануилиду – автор на поредицата „Лица“, която има своята 20-годишна история. Тя обединява над 80 творци от различни сфери на творческата дейност.

На 25 октомври ще new-imageбъде показан филм с интересни и много ценни кадри от различни творчески изяви, запазили лицата на поетите Христо Фотев и Николай Искъров, художниците Георги Баев, Виолета Масларова, Кирил Симеонов, Дамян Заберски, Георги Зайков-Зайо, Ели Иконописова, музикантът Пламен Ставрев и други, както и на много от съвременните творци на града. Филмът ще предаде техните послания, записани от бургаски журналисти, фотографи и видеооператори.

Част от Лицата – герои в книгите от поредицата (и не само те) преди 15 години се обединиха в Сдружение „Общество за духовни изяви“, за да насърчават контактите в различни сфери на творческата дейност и те наистина са многобройни.
Галерия „Богориди“, скулптурата на Пандира, списание „Изгрев“, бъдещата Къща на музиката, много спасени лични архиви са само малка част от техните видими прояви.

Проектът „Лицата на Бургас“ е подкрепен засега от Община Бургас, Държавен куклен театър, Сдружение „Общество за духовни изяви“, Издателска къща „Знаци“, „Слънчев бряг“ АД.

 

Вашият коментар