На 10.05.2012 г. от 18:00 ч. в КЦ „Морско казино”, зала Петя Дубарова”  се  състоя тържество по повод връчване на наградите от Национален литературен конкурс „Море”. Конкурсът се организира за четвърта  поредна година от читалище „Св.св. Кирил и Методий 1985” със съдействието на Община Бургас.
Партньори: Издателска къща „Знаци”, дружество „Български писател” – Бургас и Младежки културен център
Медиен партньор: сп. Море

More2012Да се пише за морето е вдъхновяващо, но и отговорно. Като всяка година, така и сега участниците в конкурса са от цялата страна на възраст от 15 до 25 г. Младите хора умеят да пишат и търсят изява на своето творчество. Едно такова място е Национален литературен конкурс „Море”. Изключително приятен за организаторите е и фактът, че някои от авторите участват за втори и трети път.

По традиция журито се избира от утвърдени имена в литературния живот от Бургас и страната. Председател на журито за 2012 г. е известният поет и драматург Недялко Йорданов и членове Елка Василева и Росен Друмев. Композитора Стефан Диомов определя специалната награда „Стихотворение – текст за песен”. Г-жа Румяна Емануилиду – собственик на издателство „Знаци” се ангажира с издаване на  книга със стихотворения на носителя на голямата награда – Емилия Миткова Найденова.

Ето и решението на журито:
Голямата награда тази година се присъжда на Емилия Миткова Найденова на 19 г. от гр. София. Наградата беше връчена от г-жа Йорданка Ананиева – Зам. кмет по Култура и Образование в Община Бургас.

Специалната наградата – „Стихотворение – текст за песен” е за Ивета Кирилова Викторова на 16 г. от с. Ярджиловци, община Перник. Наградата беше връчена от г-жа Златина Дукова – Зам. областен управител.

Първа награда за есе  се присъжда на Невена Тихомирова Кислева на 24 г. от с. Сатовча, област  Благоевград
Втора  награда е за Диана Георгиева Мъркова – 17 г. от гр. Пловдив.
Трета награда е за Мариела Георгиева Богданова на 17 г. от гр. Гоце Делчев
Поощрение за  категория есе получава Катерина Костадинова Костадинова  на 20 г. от гр. София

Първа награда за поезия печели Димитър Луканов Петров на 17 г. от гр. Роман, област Враца
Втора  награда  за поезия е за Владислав Светославов Дацов на 21 г. от гр. София
Трета награда е за Анамария Дончева Коева на 18 г. от гр. Бургас
Поощрение в категория поезия за участието си в Национален литературен конкурс „Море” получава Георги Димитров Георгиев на 15 г. от гр. Бургас

Наградата на дружество „Български писател „ – Бургас е за Калина Янкова Колева на 17 г. от гр. Бургас

Като най-активни участници
в конкурса бяха отличени възпитаниците на двете училища от Бургас – ГПНЕ „Гьоте” и ГПАЕ „Гео Милев”.

Related Projects