Новини

„Пиета“ – книга за болката и нов поетичен успех

New Image-Georgi
Издателска къща „Знаци“ издаде нова книга на Георги Гаврилов – „Пиета“. Първата книга на младия автор „Корабен дневник на книжната лодка“ излезе като награда за спечеления най-голям приз на Националния литературен конкурс „Море“ през 2014 година. Тя веднага бе забелязана от литературната критика.
Втората книга е за болката по изобщо изгубеното или по онова, което няма как да се случи в този живот. Тя е безспорен нов още по-сериозен поетичен успех на поета. За него редакторът на книгата Керана Ангелова казва:

„Георги Гаврилов не е просто роден поет, каквото е клишето. Георги Гаврилов е поет отпреди да се роди. Не питайте откъде знам. Знам го. Един редактор, който е преживял поезията на свой автор като чудо, появило се от Мястото на Словото, не може да не знае това.

Когато приключихме работа по проекта, му казах: „Ето, настана времето. Вече те очакват – с палмови клонки в ръцете.” Между „Осанна” и „Разпни го” е пътят на един поет, пристигнал сред нас оттам. Заради р а з п н и го съм готова да стоя до Георги в неотменен дълг. Заради о с а н н а със сигурност ще го оставя сам, да се справя със собствени сили. Защото вярвам, че има силата да преживее всичко, което може да ни се случи в тежката материя, далече от сияйното спасителното Място.“

Вашият коментар