Блог

В Австралия обявиха награда за поезия по стихотворение на Катерина Стойкова

Едно от стихотворенията на поетесата Катерина Стойкова е тема за световен поетичен конкурс. Крилатото стихотворение е публикувано в двуезичната книга „Птичка на перваза” /ИК „Знаци”, 2017/ и на български звучи така: „Ако истината не те направи свободен, то щедростта на духа ще го стори“.
Конкурсът на тема „Щедрост” е обявен в Австралия, където традиционно се провежда конкурс от 2013 година насам. Инициатива за насърчаване на изкуството и културата е подкрепена от Австралийския католически университет и е спонсорирана от вицепрезидентството на Австралия.
1-ва награда: 10 000 долара

2-ра награда: 5000 долара

3-та награда: 3000 долара

Записванията ще приключат на 6 юли, победителите ще бъдат обявени през септември. За повече информация как да кандидатствате, посетете уебсайта на ACU Arts and Culture.
Добре е да познавате книгата „Птичка на перваза“ на поетесата Катерина Стойкова. Разделена в единайсет глави, тя включва разсъждения относно его, партньорски отношения, човешки емоции, лична свобода и други.
„Изреченията в тази книга са минавали през главата ми и са се задържали там достатъчно дълго, за да ги запиша – мисъл след мисъл, през последните седем години. Пристигали са в подходящия момент като инструкции към мен самата, като утеха, предупреждение или награда. Вярвам, че съм била едновременно получателя и читателя, за когото тези думи са били предназначени. Те имат отношение към мен и моя живот и нямат претенции да са абсолютната истина за всички. Реших все пак да ги споделя. И който има нужда, да ги чуе. Може би, сред тях ще намери нещо полезно и за себе си.”
Катерина Стойкова е родена на 4 юни 1971 г. в гр. Бургас. Завършва Бургаски Свободен Университет, специалност “Електроника и Електротехника”, и се преселва в САЩ през 1995 г., където завършва различни други специалности. Към момента е собственик и главен редактор на издателство “Accents Publishing”, води радиопредаването за литература и култура „Акценти“ по WRFL.

Вашият коментар