Рецензии

СВЕТЪЛ ДЪЖД ОТ МЕТАФОРИ

Деньо Денев

Класикът на американската литература Карл Сандбърг е дал девет определения на поезията. Неговото определение номер 4 гласи: „Поезията е небе, притъмняло от ятата на отлитащи диви патици.“ Българската поетеса Милка Стоянова, която е дъщеря на морето и венчана за родния си град Бургас, отива още по-напред, като ни доверява “Езикът на птиците“. Така тя е озаглавила новата си поетическа книга. Като жанр творбата е изящна поема. В композиционно отношение поемата е изградена от осем части, като всяка е с различно относително тегло, но събрани заедно те двучат като съвършена мелодия.

На прага на книгата ни посреща Клеопатра. Тя олицетворява Египет, но наред с това символизира силата на властта и магията на любовта. Нейният образ ни отвежда отвъд привидното състояние на нещата. Само в една такава зона става понятен езикът на птиците. Средата, в която птиците говорят и най-вече пеят, е природата.  И какъв по-истински еквивалент на природата от морето?

„Морето отдалечава

градове и хора,

корабът бърза да гиприближи.“

Това е същият кораб, който поетесата като дете, на пейката, под любимото дърво посреща в Бургас, който тя нарича „моя град“. Поетът на Никарагуа Рубен Дарио прави следната изповед:  „Това е моята болест. Да мечтая.“ От същата болест боледува и Милка Стоянова.

„Унасям се в мечти:

морето

и морето в мен

се гледат.“

В своя унес тя чува гласа наптиците, който се извива над паркове, пътища, къщи и дворове. Птиците с вълнение разказват: „предания от миналото,/ предания от бъдещето.“

В цялата книга вали светъл дъжд от метафори. Може този дъжд на нас да е чужд и далечен, но това няма значение. По този повод ето какво казва Хорхе Луис Борхес: „На метафорите не е нужно да се вярва. Важното е да приемем, че те отговарят на емоциите на автора.“

А какви емоции поражда у нас, читателите, тази приказно нежна поема? Тя ни учи на езика на птиците, които „събират се, подреждат се и пишат пророчества по небето“. Но урокът е само за зрящи.

Небето разкрива птичите пророчества само за мечтатели.

Вашият коментар