Рецензии

Лоното на търсещите души

Творческото дело на един човек не се измерва с титли и награди, а с мотивацията и всеотдайността, които обуславят процеса. Защото процесът е основен двигател за реализиране на идеите, за узряване плодовете на труда и за постигане на високи резултати.

В книгите на Румяна Емануилиду не липсва мотивацията на страстния изследовател, не липсва всеотдайността, нито журналистическия строг критерий. Нещо повече – те са вдъхновени книги, написани с много любов, но и с нужната обективност.

В настоящата монография за историята на Бургаското музикално училище, авторката прави успешно пътуване във времето, където е скрито разковничето за богатата музикална култура на града.

Там са корените на ентусиазма, който отглежда талантите, там са хората с широк творчески дух, които със собствени средства купуват необходимите музикални инструменти и години наред поемат издръжката на училището.

В книгата не липсва, разбира се, периодът на „ленинското дръзновение” – все пак историческите истини не могат да бъдат премълчани.

За да достигнем до наши дни, до конкурсите, концертите, изявите по цял свят, наградите и бъдещите големи имена на музикална България.

В монографията на Румяна Емануилиду намират място не само факти и събития, а цяла поредица от образи на бургаски преподаватели – прекрасни творци, музиканти, отдадени на голямото изкуство. Като се започне от основополагащия труд на директора Стефан Лалчев, та се стигне до стожера на Бургаското музикално училище – доскорошният директор Юлия Ненова. Нейният новаторски подход в творческо-мениджърската й работа с младите таланти, разшири диапазона на изявите и прослави името на Бургас далеч по света.

Особено живи и въздействащи в книгата са изповедите на учениците. Възпитаниците на бургаското Музикално училище „Проф. Панчо Владигеров” говорят с огромна любов за своите учители, за своя град, за избора на живота си – музиката!

И отново се връщаме към творчеството на Румяна Емануилиду – нейното послание е ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ. Да не забравяме, че светът не започва от днес, да помним с благодарност тези преди нас, които са жертвали нещо от себе си, за да имат децата ни култура, музика, светлина!

За да бъде Бургас по-уютно лоно на търсещите души, за да бъде Земята по-уютно лоно за МОЖЕЩИТЕ.

                                             Ана Боянова – редактор

Вашият коментар