Блог

Книга възкресява проектите на Руси Стоянов

Издателска къща „Знаци”, Дружество на художниците, Културен център „Морско казино”, Къща-музей „Георги Баев” и семейството на художника Руси Стоянов представиха книгата за него „Руси Стоянов – Ловецът на чудеса” с автор Румяна Емануилиду, художник Петър Пецин.

Премиерите бяха в две различни вечери: на 28 юни в залата на Дружеството на художниците на ул. „Александровска” 22 и на 30 юни в откритата галерия на музея „Георги Баев” на бул. „Демокрация” 6.

„Благодаря на възможността точно аз да направя книга за това „духовно Ферари”, както го нарича негов близък. Макар и отишъл си на 48 години, той е оставил достатъчно „материал” за такава книга. А представям си какво би било, ако беше живял още толкова.

Но смисълът за това да се направи едно такова издание не е само да възкресим Руси, да си спомним за него и да запазим този спомен и за по-младите, за бъдещите поколения. Смисълът, според мен, би бил ако те го продължат”, каза авторката по време на представянето.

По-нататък в изложението си тя представи Руси Стоянов като една вулканична творческа личност, която денонощно е раждала изкуство. „Понякога са го задвижвали значими идеи като кръста на Шилото и паметния знак за апостол Андрей Първозвани, но така е било и с други – на пръв поглед най-обикновени неща. А всички те имат своя необикновена история, видяна през очите на Руси. И това е силата на такива творци – непрестанно да реализират този потенциал, който им е даден. Ако това не им бъде позволено – историята познава много такива примери, изходът какъв е – да се пропият, да емигрират, да алиенират, да поискат да прескочат в други измерения и пространства. Руси достига да тази идея. Защото – през 80-те години на миналия век да живееш в условията на наложен тоталитарен режим, който ръководи процесите и в образованието, културата, изкуството, а ти да четеш апокрифно разпространявани произведения на изследователи като Монро, които и на практика постигат излизане на духовната същност от физическото пространство, е наистина достижение за твореца и говори, че на този дух му е било тясно в това пространство. И в това време”, разказа Емануилиду за художника, отишъл си само на 48 години и оставил много проекти, които все още не са намерили своята реализация.

Тази книга има за цел да провокира интереса и към реализираните, но недовършени или занемарени от хората и към нереализираните проекти на Руси Стоянов. Защото един град може да бъде различен само чрез мащаба на мислене на своите творци.

Трогателни и интересни спомени за Руси Стоянов разказаха съпругата му Галя Чернева, приятели и колеги на художника, наградени от семейството млади творци.Rusi1Rusi2

Вашият коментар